Vanaf Lentas in Zuid-Kreta naar Kato Zakro gereden. Bij Agii Deka de weg opgepakt richting Asimi waar de sfeer van het wilde westen hangt. Veel pick-ups met honden achterin, dubbel parkeren en tough guys in het café. Na Asimi over een door oleanders omzoomde weg via Myrtos, Ierápetra, Makrigialos en Xerokambos in Kato Zakros aangekomen. Een piepklein dorp in een magnifieke baai met enkele taverna’s en pensions, wat vissershuizen en een super relaxte sfeer.

Kato Zakros ligt op het meest oostelijke punt van Kreta. En is de perfecte plek om helemaal tot rust te komen. Of om als uitvalsbasis te dienen voor wandelingen in de omgeving, zoals een wandeling door de bekende Dodenvallei. De wandeling door deze kloof start in Zakros. En komt uit bij de opgravingen van het minoïsche paleis bij Kato Zakros.

Strand van Kato Zakros

Katos Zakros heeft een mooi langgerekt zandstrand met een promenade met enkele taverna’s en café’s. Het meer noordelijk gelegen strand is kleiner. Daar liggen enkele vissersboten te dobberen in het water. En repareren de vissers hun netten in de schaduw van de tamarisken.

Uit eten in Kato Zakros

Het dorp heeft geen supermarkt. Of wat voor winkel dan ook. Uit eten gaan is hier het motto. Dat is op deze paradijselijke plek overigens geen straf.

Overnachten in Kato Zakros

Poseidon Rooms ligt helemaal aan het eind van het dorp. Op een klif. En pal aan zee. Met een spectaculair uitzicht over de bergen en een terras van acht meter diep. De kamers zelf zijn simpel ingericht. Maar hebben wel een koelkast. Bij sommige kamers deel je de douche en wc met anderen. Deze gezamenlijke douche is ruim en heeft een klein raam met een mooi uitzicht over een palmboom. Zo gek nog niet om daar te douchen. De prijs van een tweepersoons kamer met gezamenlijke douche en wc is € 25 (juni 2011, prijzen variëren met het seizoen).

Vlak voor Poseidon Rooms ligt Coral Rooms. Hier zijn de kamers iets ruimer en kosten € 40. Ze hebben allen een eigen badkamer.

Voor informatie over beide pensions kun je terecht bij Taverna Akrogiali, de laatste taverna van het dorp. Op de hoek bij Taverna Akrogiali vind je ook uitgebreide bewegwijzering naar andere pensions, appartementen en hotels die iets verder van de zee afliggen.

Bereikbaarheid van Kato Zakros

Kato Zakros is met de auto goed te bereiken via zowel Noord-Kreta als Zuid-Kreta. De wegen zijn prima. Er rijden ook dagelijks bussen van en naar Sitia, Palékastro, Zakros en Kato Zakros.

Geld in Kato Zakros

Er is geen pinautomaat in Kato Zakros (2011). Cash is king geldt hier. In het 8 km verderop gelegen Zakros kun je ook niet pinnen. Dat kan wel in het noordelijker gelegen Palékastro.