Lentas (Lendas) is een dorpje waar je je meteen thuis voelt. Tenminste… als je van relaxen en slow living houdt. Want daar draait het in dit pittoreske vakantieplaatsje aan de zuidkust van Kreta om. Wat je er vindt? Smalle straatjes met bougainvilles, oleander en citrusbomen. Enkele tientallen inwoners. Wat appartementen en taverna’s met kamers te huur. En een centraal plein met een telefooncel, een brievenbus en cafés waar de Grieken hun ochtend op het terras beginnen. Supermarket Marina en Supermarket Christina liggen enkele meters ten noorden van dit plein. Bij Christina vind je een uitgebreid aanbod, en verse appelflapjes, fetaflapjes en ham-kaasflapjes.

Strand van Lentas

Lentas heeft een knus zand- en kiezelstrand. Met tamarisken aan de rand waar je op het heetst van de dag in de schaduw kunt liggen. Pal aan het strand vind je ook meerdere taverna’s. Populair zijn verder de gratis ligstoelen. Het zijn er niet veel. In het hoogseizoen maak je dan ook waarschijnlijk weinig kans op zo’n lekkere stoel.

Uit eten in Lentas

Één van mijn favoriete restaurants in Kreta: El Greco in Lentas. Het wordt gerund door drie broers. En heeft een een prachtig uitzicht over de baai. Je kunt er overigens ook een kamer huren. Een aanrader.

Bij Oasis kun je ook prima terecht. Het is een gemoedelijk en eenvoudig ingericht restaurant aan de westkant van Lentas. Meneer is de ober en mevrouw kookt. Hij prijst het dagmenu aan dat bestaat uit kip met champignons, boontjes, rijst (uit de keuken roept een stem: “no, the rice is not ready yet”) …eh, aardappeltjes. Ik kies de moussaka die op de menukaart staat (uit de keuken: “no, not ready yet”). Oké, doe mij dan maar het dagmenu met aardappeltjes. Was overigens allemaal erg lekker.

Overnachten in Lentas

Kamers, hotels en studio’s te kust en te keur in Lentas. Kijk eens bij Taverna El Greco. Of Taverna Elpida. Deze taverna ligt aan het strand en heeft simpele kamers te huur voor ongeveer € 25 per nacht. Douche en toilet moet je delen. Andere overnachtingsplaatsen aan het strand zijn bijvoorbeeld Gaitani Studio’s, To Meltemi en Nikita (het laatste huis aan de westkant van het strand).

Bereikbaarheid van Lentas

Het dorp ligt in Zuid-Kreta, ongeveer 75 km ten zuidoosten van Heraklion. Het is met de auto te bereiken door bij Heraklion de afslag naar Agia Varvara en Agii Deka te nemen. Vanaf Agii Deka rijd je via een adembenemende mooie weg over een bergflank naar Lentas. Op doordeweekse dagen schijnt er één keer per dag een busverbinding te zijn tussen Lentas en Heraklion.

Geld in Lentas

Er is geen pinautomaat in Lentas (2011). Cash is king geldt hier.

Internet in Lentas

Internetten kun je in ieder geval in het café met de originele naam Internetcafé. Je vindt het aan het centrale plein van het dorp. Het heeft een groot overdekt terras. Met rotan stoelen en dikke kussens waar je de hele avond in wilt blijven zitten terwijl je op de achtergrond de stem van Bob Marley hoort.