Steile en hoge rotswanden waar een riviertje doorheen loopt en waar de Minoërs hun doden in grotten begroeven. In de kloof met de naam Dodenvallei (of Dal der Doden) kun je fantastisch wandelen. De kloof ligt in het oostelijke puntje van Kreta. De wandeling er doorheen is korter en makkelijker dan de wandeling door de Samaria-kloof. Een aanrader!

Roze oleander

Je start de wandeling van 6,5 km in het dorpje Zakros waar je vanaf het dorpsplein de bewegwijzering volgt. Je loopt het dorp uit over een asfaltweggetje. Niet veel later gaat de route door olijfboomgaarden en na ongeveer 3 km kom je bij het hekje van de ingang van de kloof. Vervolgens slinger je mee met de rivierbedding met roze oleander en tjirpende krekels. Wanneer je omhoog kijkt, zie je de rotsgraven.

Kato Zakros

Na ongeveer anderhalf tot twee uur komt je uit bij de opgravingen van het relaxte kustplaatsje Kato Zakros. Daar kun je op een van de terrasjes nog nagenieten van je tocht. Als je zo slim bent om je zwemspullen mee te nemen, kun je ook nog een duik in de zee nemen. Om weer bij je auto in Zakros te komen, kun je de bus nemen, liften of terug wandelen. Begin wel vroeg in de ochtend, want later op de dag kan het er behoorlijk warm worden.

Korte variant

Er is ook een korte variant (3,5 km) van deze wandeling. Ze start op de parkeerplaats ongeveer 3 km buiten Zakros op de weg naar Kato Zakros. Je slaat dan het eerste stuk vanaf Zakros over en start met een afdaling naar de lange route. In een klein uurtje wandel je van de parkeerplaats naar Kato Zakros.

Overnachten

In Zakros kun je voor € 25 (juni 2011) in Hotel Zakros overnachten. De eigenaar van het hotel haalt je na de wandeling met zijn auto op bij Kato Zakros. In Kato Zakros heb je een ruime keuze uit appartementen en pensions die vaak ook een mooi uitzicht op de zee hebben.

Geld

Er zijn geen pinautomaten in Zakros en in Kato Zakros (2011). In het noordelijker gelegen Palékastro kun je wel pinnen.