In de schaduw van de tamarisken op een paar stappen van de zee eet je in Plakias bij Gio-Ma Taverna aan een vierkant houten tafeltje de meest heerlijke auberginesalade. Gemaakt van gegrilde aubergine, yoghurt, veel knoflook, azijn, peper en zout en gegarneerd met kappertjes. Bij stokboord kan het niet beter.

Ongedwongen

De vele restaurantjes op Kreta hebben een ongedwongen sfeer en worden vaak taverna’s genoemd. Terwijl jij de menukaart bestudeert, krijg je alvast een karaf koel water, wat olijven en een mandje met vers stokbrood.

Klassiekers

De Kretenzers zelf bestellen gewoon een aantal voorgerechten, hoofdgerechten en groentegerechten waar iedereen wat van op zijn of haar bord kan nemen. Klassieke voorgerechten zijn de auberginesalade (melitzanosalata), de gevulde kleurrijke courgettebloemen (kolokythokorfádes) of de gevulde wijnbladeren (dolmades). Het hoofdgerecht kan bijvoorbeeld een vleesstoofpotje (stifado), een ovengerecht (moussaka) of een gegrild vleesspiesje (souvlaki) zijn. Natuurlijk is er ook een grote variëteit aan visgerechten op Kreta. Je sluit je maaltijd af met fruit of met iets zoets waar je een glas raki (Kretenzische brandewijn) bij krijgt.