Wanneer je in Zuid-Kreta bent, moet je een tijdje in Plakias blijven. Echt. Het begint al met de weg naar het dorp toe. Je rijdt over ruw gebergte. Langs olijfbomen. Je manoeuvreert je langs een paar schapen. Maakt een kleine klim. Een korte afdaling. En rijdt langs de camping zo het dorp binnen. Een dorp waar bergen en zee vloeiend in elkaar overgaan. Waar genoeg te doen is. En waar het toch rustig gebleven is. Het bestaat hoofdzakelijk uit een langgerekte hoofdstraat langs de boulevard met hier en daar wat zijstraatjes. Daar vind je de taverna’s, hotels, winkels en barretjes. Allemaal kleinschalig van opzet.

Strand van Plakias

Het dorp heeft een uitgestrekt zand- en kiezelstrand. Het strand aan de boulevard is iets drukker dan het strand meer westwaarts in Plakias. In de omgeving van het dorp zijn er ook meerdere kleine stranden te vinden.

Uit eten in Plakias

De lekkerste auberginesalade en moussaka van Kreta. Een terras waar je onder de schaduw van de tamarisken kunt eten. En de zee pal voor je eettafel. Beter kan het eigenlijk niet zijn dan bij Gio-Ma Taverna, een restaurant aan de hoofdstraat in het westen van het dorp. Het ligt naast Taverna Christos, waar je ook prima kunt eten.

Schuin tegenover Gio-Ma en Christos heb je het iets verhoogde terras van het café met de beste koffie in het dorp. Een prima plek overigens om het komen en gaan in Plakias op je gemak te bekijken.

Overnachten in Plakias

Boven Taverna Tasomanolis vind je eenvoudige maar prima kamers met koelkast, douche en toilet. En met een onbetaalbaar mooi uitzicht over de zee en de bergen. De kamers kosten tussen de € 30 en € 40 (mei 2011). Datzelfde geldt voor de studio’s van Gio-Ma en Despina, schuin tegenover Gio-Ma Taverna.

Kampeerders kunnen terecht op Camping Apollonia. De camping heeft een zwembad en ligt vlak bij zee en de hoofdstraat van het dorp. Wie iets luxer op vakantie wil, kan in Plakias kiezen uit meerdere prima hotels en appartementen.

Geld in Plakias

In de hoofdstraat zijn meerdere pinautomaten.

Internet in Plakias

Internetten kun je in ieder geval in de Ostraco Bar die enkele computers in de hoek van het etablissement heeft staan. Je vindt het aan de westkant van de hoofdstraat die door Plakias gaat.