Rethymnon is een drukke stad met een oud centrum met smalle, schaduwrijke straatjes, taverna’s en toeristenwinkels. Een goed startpunt om de bezienswaardigheden in dit sfeervolle stadje te bekijken is de Venetiaanse haven. Loop even over de kade. Of wandel naar de vuurtoren.

Westelijk van de haven ligt een groot Venetiaans fort uit de 16de eeuw. Ondanks dit soort vestingen langs de kust van Kreta, wisten de Turken het eiland toch te veroveren. De verschillende minaretten in de stad herinneren aan deze overheersing.

Een andere highlight van Rethymnon is de Venetiaanse Rimondi-fontein uit 1691. Het bestaat uit vier Korinthische zuilen met daartussen drie leeuwenkoppen die water spuwen. Deze fontein ligt vlak achter de haven.

Strand van Rethymnon

Rethymnon heeft een lang strand dat meteen ten oosten van de oude haven begint. Er wordt druk gebruik van gemaakt.

Uit eten in Rethymnon

De straatjes achter de haven zijn de beste plekken om uit eten te gaan. Aan de haven zelf wordt je steeds weer aangesproken door obers die je aansporen om op hun terras te gaan zitten. De terrassen staan te dicht op elkaar. En hebben elk hun eigen muziek die ook over het terras van de buurman schalt. Niet mijn favoriet.

Overnachten in Rethymnon

In Rethymnon wemelt het van de pensions, appartementen en hotels. Ga bijvoorbeeld eens naar de Nikiforou Foka. Dit lieflijke, smalle straatje ligt op twee minuten lopen van de haven. Is rustig. En heeft meerdere goede en betaalbare pensions. Zoals Makri Steno, dat op nummer 54-56-58 ligt. Dit gezellige pension bestaat uit meerdere aan elkaar gelinkte huizen met een wirwar aan trappen. De kamers zijn ruim en hebben een kitchenette, badkamer en airconditioning. Het pension heeft ook een dakterras. Een kamer kost er ongeveer € 35 (juni 2011, prijzen wijzigen met het seizoen).

Bereikbaarheid van Rethymnon

Rethymnon is de derde stad van Kreta. Het ligt aan de noordkust, halverwege Chania en Heraklion . Het stadje is met de auto en met de bus goed te bereiken. Bij een bezoek aan de oude stad kun je je auto het beste parkeren bij de parking bij het voetbalstadion achter het Venetiaanse fort. Deze parking is gratis. De overige parkeerplaatsen in het centrum zijn meestal erg snel vol. En zijn betaalde plaatsen. Rethymnon heeft geen eigen luchthaven. Daarvoor moet je in Chania en Heraklion zijn.