Lentas, Plakias, Loutro. Het zijn allemaal plaatsen aan de zuidkust van Kreta die in de zestiger jaren door rondtrekkende hippies ‘ontdekt’ zijn. En dat merk je nog aan de ontspannen sfeer die er hangt. Sougia hoort ook in dit rijtje thuis. Met zijn 1,5 km lange strand en straatjes met taverna’s, pensions en hotels is dit een heerlijke plek om tijdens je vakantie te luieren. Of om bij te komen van een wandeling over de E4, het langeafstand wandelpad dat in Portugal begint en eindigt in het oosten van Kreta. In het dorpje kun je verder nog een klein oorlogsmuseum bezoeken met voornamelijk zwart-wit foto’s van de tweede wereldoorlog.

Strand van Sougia

Sougia heeft een lang kiezelstrand met tamarisken aan de rand en mooi helder water. Aan de oostzijde van het strand, voorbij de drooggevallen rivier, mag je wildkamperen. En dat wordt dan ook volop gedaan. Aan de uiterste oostzijde is ook een ‘textile free beach’.

Uit eten in Sougia

Er zijn meerdere taverna’s in Sougia. Een goede en gastvrije keuze is Taverna Anchorage, die aan de hoofdweg naar het dorp ligt. Terwijl je er op het terras in de schaduw van wijnranken zit, kun je Griekse gerechten en experimenten van de kok proberen.

Overnachten in Sougia

Kamers volop in Sougia. Kijk bijvoorbeeld eens bij Pension Oceanis aan de oostkant van de kustweg. Hier heb je kamers met balkon, zeezicht, koelkast en badkamer. Zo’n tweepersoonskamer kost € 30 (juni 2011). Je kunt er verder gebruik maken van het ruime gezellige terras met tafels onder grote, oude tamarisken op de begane grond. Wanneer je de kustweg verder oostwaarts afloopt en bij de droog liggende rivier naar links gaat, tref je nog een aantal andere leuke pensions aan.

Een andere aanrader is Captain George. Wanneer je met je gezicht naar de zee staat, ligt dit pension aan de rechterkant van de hoofdweg die naar het strand gaat. Het is een ruim pension met een grote tuin.

Bereikbaarheid van Sougia

Het dorp ligt in Zuid-Kreta, ongeveer 60 km ten zuiden van Chania. De weg ernaar toe slingert over bergen, door kleine dorpjes en langs sinaasappel- en olijfboomgaarden.

Praktisch

Sougia heeft twee kleine supermarkten, waarvan er één gerund wordt door een Nederlandse. Hier zijn ook buitenlandse kranten te koop. Er is ook een soort take away met donuts, belegde broodjes, pain au chocolat, croissants en frisdrank. Aan de kustweg vind je verder een brievenbus. En de ticketverkoop voor de bus en de boot.

Geld in Sougia

Er is geen pinautomaat in Sougia (2011). Cash is king geldt hier.