De Bazaarwijk, het Topkapikwartier en de wijk Sultanahmet hebben de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul, zoals de Blauwe Moskee en het Topkapipaleis. Maar aan de andere kant van de Gouden Hoorn ligt de wijk Beyoğlu. Een wijk die honderden jaren populair was bij westerse handelaren en hun vertegenwoordigers van de ambassades en consulaten. Maar die ook korte tijd in verval raakte en de afgelopen twintig jaren weer bruist van de activiteit. Hier vind je de bekendste moderne winkelstraat van Istanbul: de Istiklal Caddesi.

Met de tram naar Taksim

Vanaf de wijk Sultanahmet bereik je de Istiklal Caddesi door de tram te nemen die je over de Galatabrug naar de halte Kabataş brengt. Daar stap je over op de kabelbaantram (funicular) die je omhoog takelt naar het midden van het Taksimplein. Dit plein ligt bovenop een heuvel in de wijk Beyoğlu, een wijk met behoorlijk wat hoogteverschillen.

Boetieks, cafés en restaurants

Start je stadswandeling op het drukke Taksimplein waar het verkeer om je heen raast. Bekijk er het grote monument voor de onafhankelijkheid dat uit 1928 stamt. Het verbeeldt Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, met zijn helpers. Loop nu de Istiklal Caddesi in. Deze winkelstraat met gebouwen uit de 19de en 20ste eeuw staat vol met hippe boetieks, cafés, restaurants, hotels, consulaten en boekenwinkels. In de boekenwinkel Robinson Crusoe op nummer 389 vind je een flinke collectie Engelstalige boeken en tijdschriften. Handig voor als je door je lectuur heen bent. Over de lengte van de winkelstraat loopt ook nog een historisch oud trammetje.

Muziek en elektronica

Wanneer je verder omlaag loopt, houdt de voetgangerszone van de Istiklal Caddesi op, en wordt de straat smaller. Je komt aan de rechterkant nog de historische en markante Galatatoren tegen. De winkels veranderen nu duidelijk van karakter. Eerst kom je langs een rij muziekwinkels. Om daarna via elektronicawinkels uit te komen bij de vismarkt aan de voet van de Galatabrug. Steek de brug over en je bent weer in het oudste deel van Istanbul. Je kunt nu nog wat over de kade slenteren, het Sirkeci-treinstation bekijken of je wandeling afsluiten met een relaxte boottocht over de Bosporus.

Galatabrug in Istanbul