Wil je een stadswandeling maken in Istanbul? Ga dan naar de Bazaarwijk. En start je wandeling bij de Grote Bazaar. Dwaal door dit overdekte doolhof van straatjes, gangetjes en hofjes met duizenden winkeltjes en tientallen theehuizen. Het is een van de oudste (1461) winkelcentra van de wereld. En is met zijn fonteintjes en blauw betegelde muren en plafonds zeker mooi, maar tegenwoordig ook behoorlijk toeristisch. Je vindt er tapijten, juwelen, kaarsenstandaards, lampjes, aardewerk, kussenslopen, sjaals… Vaak te duur, dus is afdingen hier het motto.

Richting Gouden Hoorn

Verlaat de Grote Bazaar door een van haar vele poorten, en daal af richting de Gouden Hoorn. Het maakt eigenlijk niet uit welke straat je tijdens je afdaling neemt, uiteindelijk kom je bij de Egyptische Bazaar uit die vlakbij de Galatabrug ligt. Slenter onderweg door de drukke winkelstraatjes waar je ook nog wat straathandel tegenkomt.

Snoep, kruiden en kaviaar

De Egyptische Bazaar is een kleine, knusse bazaar met een hoop geroezemoes. Je vindt er onder andere gedroogde vruchten, parfum, snoep, kaviaar en natuurlijk kruiden die tot kleurige bergen opgestapeld zijn. Ook hier moet je op de prijzen letten. Rond je wandeling ten slotte af door over de kade naar het Sirkeci-treinstation te lopen, om daar bij de stationsrestauratie een glas thee te nemen. Waan je daar dan even terug in de tijd van de stoomlocomotieven en langeafstandstreinen zoals de Oriënt Express.

Eetstalletjes onderweg

Heb je tijdens je wandeling zin om iets te eten of te drinken? Je komt op elke hoek van de straat wel een eetstalletje tegen met ronde sesambroodjes (simits), gepofte kastanjes of geroosterde maïskolven. Je kunt ook een glas verse sinaasappelsap of verse granaatappelsap laten persen. Doen!

Handig om te weten

De Grote Bazaar is op zondag gesloten en wordt ook wel Grand Bazar, Overdekte Bazaar of Kapali Çarsi genoemd. De Egyptische Bazaar heet ook wel Kruidenbazaar, Specerijenbazaar of Misir Çarsisi.

Port bij Grote Bazaar in Istanbul