Wil je een stadswandeling maken door de wirwar aan straatjes van de levendige medina Fès El-Bali? Dan is de grote stadspoort Bab Boujeloud een mooi startpunt. Ze ligt aan de oostkant van de autovrije medina in het hoger gelegen gedeelte van de oude binnenstad.

Hart van de medina

Je stadswandeling zal je langzaam omlaag leiden naar het hart van de medina om uiteindelijk aan de westkant bij de poort Bab Rcif  uit te komen. Bekijk hier de plattegrond van de medina Fès el-Bali om een indruk te krijgen.

Door de Rue Talaa-Kebira

Bab Boujeloud is in 1913 gebouwd. Aan ene kant is de poort blauw, de kleur van Fez. Aan de andere kant is ze groen, de kleur van de islam. Loop door de poort langs enkele terrasjes. Ga vervolgens meteen links en daarna meteen rechts. Je komt dan op de Rue Talaa-Kebira, de belangrijkste commerciële weg door de medina. Deze weg ga je helemaal afdalen tot je bij de Karaouine-moskee (Qarawiyine) uitkomt.

Geuren, kleuren en geluiden

Op weg naar de moskee krijg je een bombardement aan geuren, kleuren en geluiden te verwerken.  Maar eerst zie je aan je rechterhand nog de koranschool (medersa) Bou Inania die uit de 14de eeuw stamt. Daarna wandel je door naar de Souk du Cuire (leersoek), de Souk au Henné (hennasoek) en de Souk El-Attarine (kruidensoek). Bontgekleurde sloffen, levende kippen, schaaltjes, dadels, granaatappelen… Snuffel door de verschillende marktjes en geniet van alles wat er te zien is.

Glimp van de Karaouine-moskee

Wanneer je eenmaal bij de Karaouine-moskee bent aangekomen, merk je dat je haar niet mag bezichtigen. Jammer, maar je kunt er natuurlijk wel omheen lopen en door de openstaande deuren een glimp van de mooie binnenplaats krijgen. Tegenover de moskee ligt de koranschool Attarine. Deze medersa uit de 14de eeuw mag je wel bezoeken.

Pannen, ketels en theepotten

Wandel nu naar de Place Seffarine, het plein waar je het regelmatige geklop hoort van metaalbewerkers en koperslagers die hun pannen, ketels en theepotten maken. Aan dit plein ligt ook de beroemde islamitische Karaouine-biliotheek uit de 13de eeuw.

Schapen, geiten en kalveren

Volg vanaf het plein de Rue Mechatine naar het Quartier des tanneurs, de wijk van de leerlooiers. Bekijk vanaf de terrassen van de winkels het bijzondere schouwspel van leerlooiers die de huiden van schapen, geiten, kalveren, paarden en dromedarissen in grote bakken aanstampen en bewerken.

Ketels met verf

Loop daarna weer terug naar de Place Seffarine en neem het linker smalle weggetje dat naar beneden loopt, naar de rivier. Je komt dan langs een smal en glibberig straatje met ketels met verf. Dit is de Souk des teinturiers (wolververssoek).

Muntthee op het terras

Vanaf de Souk de teinturiers loop je tot slot naar de brug, steek je de rivier over en daal je af naar de poort Bab Rcif. Je belandt dan op een groot plein met meerdere terrasjes. De perfecte plek om in een stoel te ploffen, een kop muntthee te bestellen en het leven in Fez aan je voorbij te zien gaan.

Duur stadswandeling Fez

Tijdens je stadswandeling kom je echt ogen en oren tekort. Je kunt er dan ook zeker 4 tot 5 uur voor uittrekken. De afstand die je loopt is overigens niet groot en kun je zonder stops in 30 tot 40 minuten lopen.

Kijk ook eens bij de stadswandeling naar de levendige medina Fès el-Jedid: Stadswandeling van Bab Boujeloud naar de Grande Rue de Fès el-Jedid.