Medina’s zijn een feest voor iedereen die van kleuren, geuren, dwalen door straatjes en snuffelen in winkeltjes houdt. Fez heeft zelfs twee medina’s waar je je hart kunt ophalen. De oudste en misschien wel bekendste is de medina Fès el-Bali. Iets minder bekend is de medina Fès el-Jedid met haar hoofdstraat Grande Rue de Fès el-Jedid.

Startpunt stadswandeling Fès el-Jedid

Een goed startpunt voor je stadswandeling naar de Grande Rue de Fès el-Jedid is de grote stadspoort Bab Boujeloud. Ze ligt aan de oostkant van de medina Fès el-Bali in het hoger gelegen gedeelte van de oude binnenstad.

Schaduwrijk park Jran Sbil

Loop onder de stadspoort de oude medina uit en ga rechtdoor richting het Baghdadi-plein. Aan je linkerhand zie je de school Lycee Moulay Idriss. Passeer deze school en loop onder een grote poort door. Loop vervolgens over de Avenue Moulay-Youssef en de Avenue des Francais. Aan je linkerhand ligt het schaduwrijke park Jran Sbil waar je even kunt ontsnappen aan de warmte en de drukte van de stad.

Grande Rue de Fès el-Jedid - medina Fès el-JedidLevendige Grande Rue de Fès el-Jedid

Uiteindelijk kom je vanzelf bij een grote poort van een militaire oefenplaats uit waar je niet mag fotograferen. Ga hier linksaf onder een poort door. Je bent nu op de levendige Grande Rue de Fès el-Jdid.

Winkeltjes en kraampjes Grande Rue de Fès el-JedidSlenteren langs winkels en kraampjes

Op de Grande Rue de Fès el-Jedid struikel je over de winkels en kraampjes.

Daarnaast vind je er de moskeeën el-Beïda en el-Hamra. Ze worden ook wel de Witte Moskee en de Rode Moskee genoemd. Wanneer je de straat verder uitloopt bereik je de oude joodse wijk (Mellah) met haar huizen met houten balkonnetjes.

Duur stadswandeling Fès el-Jedid

Trek voor deze stadswandeling 2 tot 3 uur uit. De afstand die je loopt is overigens niet groot en kun je zonder stops in ongeveer 30 tot 40 minuten lopen.

Kijk ook eens bij de fascinerende stadswandeling door de medina Fès el-Bali: Van Bab Boujeloud naar naar Bab Rcif.