In november liep ik de Annapurna Base Camp-trek (Annapurna Sanctuary) in Nepal. Een mooie trektocht van normaal gesproken zo’n tien dagen. De dagen hiervoor had ik echter al het Manaslu Circuit en de Tsum Valley-trek gelopen. Ik was daardoor goed ingelopen en deed uiteindelijk zeven dagen over de Annapurna Base Camp-trek.

Op kaarten en op internet zijn veel verschillende waarden voor de hoogte van de plaatsen op de route te vinden. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat de plaatsjes zelf grote hoogteverschillen kennen. Of niet aan de route liggen terwijl de lodges daar wel aan liggen. De hieronder vermelde hoogtemeters zijn gelogd met een gps. Ze geven de hoogte aan van de overnachtingsplekken.

Trekkingdag 1 – Pokhara – Phedi – Pothana (1995 m)

Op weg naar Pothana - NepalDe bergen lonken terwijl ik aan mijn trek begin. Ik neem eerst de taxi van Pokhara naar Phedi en start daar rond het middaguur aan een steile klim.

Traptreden, honderden meters traptreden. En natuurlijk mooie uitzichten op de Machhapuchhre (Fish Tail) die vlakbij de Annapurna-pieken staat.

In Pothana geniet ik van een weids panorama en slaap in het Heaven’s Gate Guest House.

Trekkingdag 2 – Pothana – Chhomrong (2240 m)

Van Pothana naar Chhomrong - NepalEr hangt een lichte nevel als ik Pothana uitloop. Die trekt echter snel op en er volgt een mooie wandeldag door bossen en langs rijstvelden.

Ook vandaag weer veel traptreden, aangelegd om het lopen voor de toerist en de dragers makkelijker te maken. In Chhomrong is volop keuze aan lodges. En appelkruimeltaart.

Trekkingdag 3 – Chhomrong – Bamboo – Himalaya Hotel (2840 m)

Het hoogteverschil in het plaatsje Chhomrong is zo’n 250 meter. Ik begin daarom eerst aan een flinke afdaling voordat ik het dorpje verlaat. Ga vervolgens de rivier over om daarna weer omhoog te klimmen.

Rondom Bamboo is er, heel toepasselijk, veel bamboe. Ik ben er al rond het middaguur.

Volgens de gebruikelijke route is het eigenlijk het eindpunt voor vandaag. Maar ik vind het nog wat te vroeg om te stoppen en ga door naar Himalaya Hotel. Geen dorpje, maar twee lodges met een pleintje.

Trekkingdag 4 – Himalaya Hotel – Machhapuchhre Base Camp (3680 m) – Annapurna Base Camp (4140 m) – Machhapuchhre Base Camp (3680 m)

Annapurna Base Camp NepalDe traptreden van de eerste dagen zijn ver achter me en het gaat nu langzaam omhoog.

Onderweg zie ik een restant van een sneeuwlawine met aan de onderkant een holle ruimte waar de sneeuw is weggesmolten. Het lijkt wel een gletsjergrot.

Ik neem een kamer in het Machhapuchhre Base Camp (MBC). Na de lunch ga ik met een licht rugzakje naar het Annapurna Base Camp (ABC).

Je wordt er helemaal omringd door besneeuwde hoge toppen. De Chorten ter nagedachtenis van de beroemde klimmer Anatoli Boukreev die hier in 1997 in een lawine omkwam, hangt vol met gebedsvlaggen. Er zijn ook vele andere herinneringsplaatjes voor omgekomen klimmers en trekkers op bevestigd. Een moment om even stil te staan.

Trekkingdag 5 – Machhapuchhre Base Camp – Chhomrung (2240 m)

Honderden traptreden Annapurna-trekkingIk deel de kamer met enkele Japanners. Ze zijn er al vroeg uit want ze willen de zonsopkomst in het Annapurna Base Camp zien. Dat plan lijkt te mislukken want ze zijn pas weg al het al licht wordt. En het is anderhalf uur lopen.

Het zorgt er wel voor dat ik al om half acht op pad ben. Over een bekend pad, maar nu met andere uitzichten. Omdat je precies de andere kant opkijkt, is teruglopen eigenlijk nooit saai.

Trekkingdag 6 – Chhomrong – Pothana (1995 m)

Uitzicht op Fish Tail in Pothana - NepalOnderweg kom ik twee Nederlandse meisjes tegen. Ze willen een complete ervaring en lopen net als de Nepalezen vroeger op blote voeten. Lijkt me toch niet handig als je op een scherpe tak of steen stapt.

Omdat het tegen het einde van het seizoen loopt, is het in Pothana al vrij rustig . Ik overnacht er in het Fish Tail Guest House en heb weer een spectaculair uitzicht op de Annapurna Zuid en de Machhapuchhre (Fish Tail).

Trekkingdag 7 – Photana – Phedi – Pokhara (830 m)

Naaiatelier in Dhampus - NepalIn een kleine twee uur daal ik over de traptreden af naar Phedi. In Dhampus heeft het plaatselijke naaiatelier al een vroege klant.

In Phedi staan enkele taxi’s te wachten die mij graag naar Pokhara willen brengen, maar ik kies voor de lokale bus.

Ik geniet van de taferelen in de dorpjes: de vaat bij de buitenkraan, een meubelmaker in de berm, het met de hand dorsen van grote bergen graanstengels, wandelende takkenbossen en nog veel meer.

Busstation in Pokhara - NepalDe bus zelf is ook een belevenis. Alles rammelt en schudt, een kleine badkamerspiegel is achteruitkijkspiegel en er staan grote gevulde manden verspreid door de bus.

De bus wordt uiteindelijk zo vol dat twee passagiers en de conducteur op de treeplank tot Pokhara buitenboord moeten hangen.

Interactieve kaart Annapurna Base Camp Trek – Annapurna Sanctuary

Klik op de kaart voor een interactief overzicht van de gelopen route.
Interactieve kaart Annapurna Base Camp Trek - Map