In augustus liep ik samen met mijn wandelmaat Ed de Tour de Monte Rosa, inmiddels een klassieker onder de wandeltochten. Het circuit ligt in de zuidelijke Alpen op de grens tussen Zwitserland en Italië in een gebied met meerdere bergen boven de 4000 meter, zoals de Matterhorn (4478 meter), de Breithorn (4164 meter), de Weisshorn (4596 meter) en natuurlijk de Monte Rosa (4634 meter).

Tijdens de tocht lopen we over gletsjers, door bossen en groene valleien en over steile paden. Een pittige wandeltocht met lange wandeldagen waarin we veel stijgen en dalen.

Teodulgletsjer - Tour de Monte RosaWandeldag 1: van Zermatt naar de Gandegg Hütte (5 uur)

Vrijdag 9 augustus is onze eerste wandeldag. Ze voert ons zo’n 1400 meter omhoog naar de Gandegg Hütte op 3030 meter.

Als ‘s avonds de wolken optrekken wordt de Teodulgletsjer zichtbaar die vlak langs de hut loopt. In de verte is ook de uitloper van de Gornergletsjer te zien.

Van de Gandegg Hütte naar de Teodul HütteWandeldag 2: van de Gandegg Hütte naar de Teodul Hütte (1 1/2 uur)

Omdat we de eerste twee dagen rustig willen inlopen, gaan we vandaag niet verder dan de Teodul Hütte op 3317 meter. Slechts anderhalf uur lopen, maar wel een prachtige wandeling over de gletsjer.

De rest van de dag maken we nog een tochtje rond de hut. Zonder rugzak.

Steenbokken - Tour de Monte RosaWandeldag 3: van de Teodul Hütte naar de Rifugio Ferraro (7 uur)

We dalen af, Italië in, naar een dal met skiliften. Daarvandaan lopen we omhoog naar de Colle superiore delle Cime Bianche.

Net over de pas zien we een aantal steenbokken.

Rifugio Ferraro - Tour de Monte-Rosa De sneeuw hebben we achter ons gelaten en we dalen af door en mooi groen dal naar de Rifugio Ferraro op 2066 meter. Een leuke berghut met Nepalese sfeer.

Buiten hangen overal gebedsvlaggen en binnen foto’s van Nepal, Tibet en de Himalaya. De eigenaresse begroeten we natuurlijk met ‘namaste’.

Wandeldag 4: van Rifugio Ferraro naar Rifugio Gabiet (8 uur)

In dit Italiaanse deel van de Tour de Monte Rosa is het flink klimmen en dalen. Vandaag gaan we de Rothorn-pas over, bijna 1200 meter hoger. Daarna dalen we 900 meter af richting Staffel waar we een broodje eten. Rifugio Gabiet is daarna nog 550 meter klimmen. De hut ligt op 2375 meter.

Pianmisura Tour de Monte RosaWandeldag 5: van Rifugio Gabiet naar Rifugio Pastore (8 uur)

We gaan over de Passo Salati en komen in een mooie groene vallei. Het gehuchtje Pianmisura ziet er oud uit maar het wordt nog bewoond. Aan details kun je zien dat de huizen met zorg worden bijgehouden. In Alagna nemen we een broodje salami en kaas. En dan is het niet ver meer naar de Rifugio Pastore op 1575 meter.

Klim naar Colle del Turlo - Tour de Monte RosaWandeldag 6: van Rifugio Pastore naar Macugnaga (8 uur)

Het is een uiterst trage klim naar de Colle del Turlo. Hele lange, traag stijgende slingers omhoog. Onderweg worden we nieuwsgierig aangestaard door koeien.

In Macugnaga nemen we onze intrek in Hotel Dufour. De laatste kamer. De wolken hangen erg laag en raken bijna de daken van de huizen. Maar het is wel droog.

Col de Monte MoroWandeldag 7: van Macugnaga naar de Europaweg Hütte (3 1/2 uur)

Een halve wandeldag. We nemen de kabelbaan omhoog tot vlak onder de Col de Monte Moro. De wolken in het dal van Macugnaga blijven gelukkig bij de pas steken. Aan de andere kant hebben we een prachtig uitzicht.

Bovenop de top kijkt een Madonna over ons uit, maar desondanks lopen we toch even te zoeken naar de juiste route. Met de bus en trein gaan we naar Täsch en lopen dan naar de Europaweg Hütte (2225 meter) waar we een bijzonder gerecht van pasta met bratwürst krijgen.

Wandeldag 8: via de Fluhpas nogmaals naar de Europaweg Hütte (8 uur)

Vandaag gaan we de Fluhpas over en maken een rondje om de Ober Rothorn. We overnachten weer in de Europaweg Hütte. Bovenop de Fluhpas heb je een prachtig uitzicht op onder andere de Matterhorn, misschien wel het mooiste panorama van de hele tour.
Uitzicht op Matterhorn - Tour de Monte Rosa
We dalen af (voor een deel over rotsblokken) naar het toeristische bergrestaurant Fluhalp en ik bestel aardappelsoep. Nooit geweten dat die zo lekker kan zijn.

Marmotten Tour de Monte RosaWandeldag 9: van de Europaweg Hütte naar Herbriggen

De laatste wandeldag van onze Tour de Monte Rosa. We willen vandaag een beetje ‘uitbollen’ en vanavond de trein terug naar Nederland nemen. Bij de hut zien we nog enkele marmotten die door de hulp van de hut tevoorschijn zijn gefloten.

We volgen een stuk van de Europaweg, dalen af naar Randa en wandelen door het dal naar Herbriggen. Daar nemen we de trein terug naar huis. De bergen verdwijnen al snel al uit het zicht.

De hierboven genoemde wandeltijden zijn netto wandeltijden (dus zonder pauzes). Het wandeltempo was rustig.