Mijn vader was machinist op de grote vaart en mijn liefde voor zee en water heb ik vast van hem. Toen we laatst in de buurt van Rotterdam waren, besloten we dan ook te gaan lunchen bij Hotel New York.

Holland Amerika Lijn

Dit in jugendstil gebouwde voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn ligt heel stoer op de Kop van Zuid aan de Wilhelminapier als een baken over de Maas uit te kijken. Om haar heen alleen maar nieuwbouw.

Vroeger vertrokken mensen hier met een koffer met wat kleren en een foto van de familie om hun geluk in Amerika te beproeven. Het bord op het plein met ‘Landverhuizers’ erop is een kleine herinnering aan deze dappere avonturiers.

De sfeer is gebleven

Het gebouw is sinds de jaren 90 een hotel met een café-restaurant. De sfeer is gebleven en het is er goed eten en drinken. Wij kozen van de vrolijke menukaart een broodje geitenkaas met een lekker glaasje witte wijn.

Buiten het pand is een hoop te zien. En hoewel ik het liefst de zon zie schijnen, maakte de grijze lucht het uitzicht misschien nog wel spannender.

Vanaf hier kun je via de Erasmusbrug of met de watertaxi naar de overkant. Als je dan langs de kade loopt, verschijnt aan de rechterkant ineens het pittoreske Veerhaventje.

En wanneer je dan toch in Rotterdam bent: er is genoeg te zien, te beleven en te shoppen. Vriendin en collega Monique Tieleman heeft de beste adresjes voor je op een rijtje gezet. Veel plezier!

Waar vind je het?

Hotel New York
Koninginnenhoofd 1
3072 AD Rotterdam
Twitter @HotelNewYork

Broodje geitenkaas in Hotel New York in Rotterdam
Foto’s World of Wouda!