Ik was al een paar keer in Andalusië geweest. Maar dit jaar bezocht ik voor het eerst Tarifa. Wat een mooie, exotische en ontspannen plaats aan de Costa de la Luz is dit. Hier ontmoeten de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee elkaar. Heb je prachtige lange zandstranden. Een sfeervol historisch stadscentrum. En omdat Tarifa op maar 14 km afstand van de kust van Afrika ligt, varen er dagelijks ferry’s naar Tanger. Je kunt je vakantie in dit kleine stadje in Zuid-Spanje dan ook goed combineren met een dagexcursie naar Marokko.

Bezienswaardigheden in Tarifa

De stad dankt haar naam aan Tarif ibn Malik, de Berber die in 710 de stad bezette. In 1292 werd de stad door Sancho IV van Castilïe heroverd op de Moren. Een gedenksteen boven de oude stadspoort Puerta de Jerez herinnert aan deze herovering.

De oude ommuurde binnenstad kun je het beste verkennen door gewoon te slenteren door de wirwar aan smalle straatjes met witgekalkte huizen. Je vindt er onder andere de 16de eeuwse San Mateo-kerk en het fort Castillo de Guzmán el Bueno.

De VVV (oficina de turismo) van Tarifa vind je op het uiteinde van de Paseo de la Alameda, net buiten de stadsmuur aan de westkant van het oude centrum.

Strand van Tarifa

Omdat het hier bijna altijd waait, is het 10 km lange zandstrand Playa de Los Lances een eldorado voor surfers en kiteboarders. Vanaf Los Lances is de Marokkaanse kust met het silhouet van het Rifgebergte goed te zien.

Walvissen en dolfijnen spotten in Tarifa

De Straat van Gibraltar is een trekplaats voor veel soorten dolfijnen en walvissen. Denk bijvoorbeeld aan orka’s en potvissen. De organisatie Frimm (Foundation for Information and Research on Marine Mammals) maakt dagelijks trips om deze dieren te spotten. Tickets voor zo’n tocht koop je bij het Frimm-kantoor aan de havenkade.

Overnachten in Tarifa

Een prima startpunt voor het vinden van een kamer in Tarifa, is de straat Sancho IV El Bravo. Aan deze hoofdstraat in het oude centrum vind je enkele hostals en hotels. Ook in de kleine zijstraatjes tref je knusse en betaalbare pensions. Bijvoorbeeld Pension Correo aan de Calle Coronel Moscardo. Kamers kosten hier ongeveer € 40,- per nacht (juni 2012, prijzen variëren met het seizoen). Dit basic hostal met vriendelijke Italiaanse eigenaar ligt vlakbij de Iglesia de San Mateo.

Wil je een centraal gelegen hotel met wat luxe? En een dakterras? Dan is het stijlvolle El Escondite del Viento aan de Comendador een prima alternatief.

Eten en drinken in Tarifa

In de kleine straatjes van het centrum heb je volop keuze aan restaurants. Café Central aan de hoofdstraat Sancho IV El Bravo is een vriendelijk en druk etablissement waar je in de zon tapas en salades kunt eten. Aan de Plaza de Oviedo ligt Delicatessen met misschien wel de lekkerste salmorejo (koude, dikke tomatensoep) van Spanje. En vlakbij de haven aan de Paseo de la Alameda ligt het loungecafé Bamboo met zijn kleurige kussens, lekkere ontbijtjes, smoothies en cocktails. Aanrader!

Bereikbaarhied van Tarifa

Van Nerja naar Tarifa gereden (218 km). Over de snelweg voorbij Málaga. En toen op de kustweg naar Marbella terchtgekomen, de A7. Aihhhh! Wat een drukke weg. Snel een afslag genomen naar de AP7. Deze tolweg ligt misschien niet aan de kust, maar is wel de snelste manier om voorbij de drukte tussen Torremolinos, Fuengirola, Marbella en Estepona te komen. Van Estepona rijd je vervolgens via Algerciras naar Tarifa.

Tarifa, eldorado voor surfers en strandliefhebbers