Over de A7 van San José in het rustige natuurpark Cabo de Gata-Níjar naar het toeristische plaatsje Nerja gereden. Langs velden met grote plastic kassen en door dorpjes met mooie baaien.

Nerja is een populaire badplaats aan de Costa del Sol, met witgekalkte huizen, een levendig centrum, helder zeewater en een bergachtig achterland. Dit kuststadje in Andalusië in Zuid-Spanje telt 22.000 inwoners en ligt ongeveer 55 km ten oosten van Málaga. In juli, augustus en begin september is het er druk. Maar in de overige maanden is het hier heerlijk toeven.

Bezienswaardigheden Nerja

Het mooiste van Nerja? De ruige kustlijn en het achterland met de toppen van de Sierra Almijara en Sierra Tejeda. En natuurlijk de smaragdgroene zee waar je heerlijk in kunt dobberen.

De bekendste attractie van Nerja is de Cueva de Nerja. Deze enorme grot ligt 4 km buiten het stadje en werd in 1959 door spelende kinderen ontdekt. Ze bestaat uit druipsteenformaties en werd meer dan 20.000 jaar geleden bewoond.

Wat je verder in Nerja kunt doen? Flaneren onder de palmen van het Balcón de Europa. Deze promenade is gebouwd bovenop een oude vesting en ligt in het centrum op een klif.  Ze steekt uit in de zee waardoor je een prachtig uitzicht over de kust hebt. Op het plein naast het Balcón is de El Salvador-kerk uit de 12de eeuw zeker een bezoekje waard.

Struin ook even rond door het oude centrum dat al vanaf de 15de eeuw bebouwd is. Je vindt er nu volop winkeltjes. En je hebt er een grote keuze aan bars en restaurants.

Strand van Nerja

In Nerja liggen een hele rij mooie zand- en kiezelstranden verscholen tussen hoge rotsen en kliffen. Aan de oostelijke zijde van het Balcón van Europa liggen de kleine en populaire stranden Playa de Calahonda, Playa del Chorillo, Playa de Carabeo en Playa de Carabeillo. Het lange strand Playa de Burriana ligt aan de Paseo Maritimo Antonio Mercero. Aan de westelijke zijde van het Balcón de Europa vind je de stranden Playa La Caletilla, Playa del Salón, Playa de la Torrecilla en Playa El Playazo.

Overnachten in Nerja

Een echte aanrader in Nerja? Dat is Hostal Don Peque aan de Disputación Provincial 13. Dit knusse hostal ligt in het centrum, heeft vriendelijke Franse eigenaren en serveert een geweldig ontbijt op het dakterras met zeezicht. Een tweepersoonskamer inclusief ontbijt kost € 60,- (juni 2012, prijzen variëren met het seizoen). Vanaf Don Peque loop je in een paar minuten naar het strand.

Ook vanaf Hostal Tres Soles ben je binnen enkele minuten op het strand. Dit kleine hostal met azulejos en wijnranken bij de ingang ligt in het centrum van Nerja aan de Carabeo 40. Het heeft onder andere 2 studio’s op de tweede verdieping. Deze studio’s hebben een ruim terras met zeezicht (60,- per nacht, mei 2012, prijzen variëren met het seizoen).

Iets drinken in Nerja

Ga eens naar Teteria Zaidin, een charmant loungecafé met een kleine patio. Je vindt het aan de Calle Granada 16.

Tweedehands boekwinkel in Nerja

En ben je aan het einde van je vakantie door je lectuur heen? Nerja Book Center is een goede tweedehands boekwinkel met voornamelijk Engelse boeken, maar ook enkele Nederlandse. Je vindt deze propvolle boekwinkel aan de Calle Granada 32.