Wat? Reales Alcázares. De koninklijke paleizen in Sevilla zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Waar? Je gaat Reales Alcázares binnen via de Puerta del Leon, de poort van de leeuw. Ze ligt aan de Plaza del Triumfo in het centrum van de stad dichtbij andere bezienswaardigheden, zoals de enorme kathedraal en de oude Joodse wijk Santa Cruz.

Waarom? Omdat je hier steeds verrast wordt door de verschillende stijlen waarin deze weelderige paleizen en tuinen gebouwd zijn. Paleizen, inderdaad. Want het zijn meerdere gebouwen en binnenplaatsen die aan elkaar geschakeld zijn.

De bouw startte in 913 door de kalief van Córdoba Abd al-Rahman III. Daarna hebben verschillende vorsten hun stempel op de Reales Alcázares gedrukt.

Natuurlijk vind je er de mudéjarstijl die de Arabische en Spaanse stijlen combineert en die je in heel Andalusië tegenkomt. Vooral koning Pedro I (1334 – 1369) was er gek op en liet islamitische kunstenaars uit heel Spanje komen om aan zijn paleizen te werken. Het resultaat? Kijk maar eens naar de met azulejos versierde wanden, de sierlijke stucwerkversieringen en het decoratieve houtsnijwerk in de paleizen.

Een andere vorst die zijn stempel op het Alcázar drukte is Karel V (1500 – 1558). Hij veranderde een deel van het paleis in renaissancestijl.

Nadat je alle zalen, gangen en patio’s gezien hebt, kun je in de paleistuinen slenteren langs de galerijen, hoge palmbomen en verkoelende vijvers en fonteinen.

En verder? De Reales Alcázares staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En zijn nog steeds het verblijf van de Spaanse koninklijke familie wanneer deze in Sevilla is.

Wanneer? De openingstijden van Reales Alcázares zijn van april tot en met september dagelijks van 9:30 tot 19:00 uur. Van oktober tot en met maart kun je van 9:30 tot 17:00 uur in de koninklijke paleizen en tuinen terecht.