Om nou te zeggen dat het oude centrum van Marrakech toeristisch is, is nog zwakjes uitgedrukt. Maar de kronkelende rode straatjes en steegjes, de kleurrijke soeks en de betegelde paleizen zorgen voor een betoverende sfeer. Vanaf het moment dat je het vliegtuig uitstapt, ben je echt in een andere wereld. En dat is nou net het mooie van Marrakech. Reden genoeg om deze bruisende stad een keer te bezoeken. Zo’n bezoek kun je ook nog eens makkelijk combineren met een vakantie aan zee, aangezien je vanaf Marrakech met de bus binnen enkele uren in de kustplaats Essaouira bent.

Bezienswaardigheden in Marrakech

Het centrale punt van de oude stad is het plein Jemaa el Fna. Overdag staan er handelaren en sinaasappelsapverkopers met hun versgeperste grote glazen sap. En rijden er karren met ezels, koetsjes, brommers en auto’s. Aan het einde van de middag begint het plein zich verder te vullen met slagenbezweerders, waarzegsters, acrobaten en tientallen eetstalletjes. Om het plein liggen de soeks, de smalle straatjes met winkeltjes en werkplaatsen.

Andere trekpleisters van Marrakech zijn de vorstengraven van de Saadiërs en de paleizen, zoals het Bahia Paleis en het Museum Dar Si Saïd. Deze weelderige bouwwerken zijn rijk versierd met tegeltjes en houtsnijwerk en hebben prachtige binnentuinen en terrassen. In Dar Si Saïd vind je ook gebruiksvoorwerpen, foto’s, sieraden en wapens.

Een bijzonder museum in Marrakech is het Musee Tiskiwin dat ook wel het Bert Flint Museum genoemd wordt. Bert Flint is een Nederlander die eind jaren vijftig in Marokko in zijn huis een museum gestart is. Het museum ademt nog steeds de ontspannen sfeer van een huis uit, maar heeft inmiddels een uitgebreide en mooie collectie van gebruiksvoorwerpen van mensen uit de Sahara, Algerije en Marokko.

Overnachten in Marrakech

Marrakech heeft een overvloed aan hotels en riads. Riads zijn grote familiehuizen gebouwd rondom een binnentuin. Vaak hebben ze ook een fontein en een dakterras. Wanneer je op de bonnefooi naar Marrakech gaat, dan is een goed startpunt voor het vinden van een goedkope en goede overnachtingsplaats de straat Bouloukate. Deze ligt net achter het plein Djemaa El Fna.

Een prima riad is bijvoorbeeld Jnane Mogador. Het is relaxed en rustig en ligt op een steenworp afstand van Djemaa El Fna. De kamers zijn eenvoudig maar goed en hebben allen een eigen badkamer. Deze riad heeft verder een geweldig ontbijt. Een mooi dakterras. En een receptie die vierentwintig uur per dag bemand is.

Een andere sfeervolle riad is Le Gallia. Ook weer op een steenworp afstand van het centrale plein, maar toch rustig. Deze riad heeft een vriendelijke eigenaar en een betegelde binnentuin waar je in de schaduw kunt zitten.

Uit eten in Marrakech

Uit eten gaan kun je van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de vele restaurants aan het Djemaa El Fna-plein. Ook in de zijstraatjes van dit plein kun je tegen echte budgetprijzen eten. Het plein zelf vult zich ’s avonds met dampende eetstalletjes waar je zij aan zij zit met Marokkanen en andere reizigers.

Iets drinken in Marrakech

Wanneer je toch op het centrale plein bent, drink dan eens een glas Marokkaanse muntthee op het terras van Le Grand Balcon du Café Glacier. Je hebt dan ook nog eens een fantastisch uitzicht over het plein. Of neem een groot glas verse sinaasappelsap bij een van de karretjes op het plein. Voor 4 dirham (april 2014) heb je zo’n vitamineshot. Voor thee met Marokkaans zoet gebak kun je terecht bij Patisserie des Princes. Deze patisserie ligt aan de enige grote en enigszins moderne winkelstraat die uitkomt op het centrale plein.

Bereikbaarheid van Marrakech

Ryanair heeft goedkope vliegtickets naar Marrakech vanaf onder andere Düsserdorf (Weeze), Brussel (Charleroi) en Eindhoven. Ook Transavia vliegt op de stad. Vanaf het vliegveld in Marrakech gaat er elk half uur een bus naar het oude centrum. Je kan een korte vakantie in Marrakech combineren met een paar dagen strand in Agadir of Essaouira. Deze plaatsen zijn in ongeveer drie tot vier uur met de bus vanaf Marrakech te bereiken.

Beste reistijd naar Marrakech

Het voorjaar en het najaar zijn wat betreft de temperatuur prima periodes om Marrakech te bezoeken. Juli en augustus zijn erg heet.