Naarmate je laat in de middag dichterbij Jeema el-Fna komt, neemt het geluid op dit drukke plein in Marrakech alsmaar toe. Het fluiten van de slangenbezweerders, het hoefgetrappel van de paardenkoetsjes, het geroezemoes van het plubliek en het metaal dat tegen elkaar botst… Dat zijn de ijzeren geraamtes van de mobiele restaurantjes die elke avond op het plein verschijnen. Ze worden dan weer routineus in elkaar gezet.

Openluchtrestaurantjes en de geur van eten

In de avondschemering zie je de eerste rookpluimen van deze openluchtrestaurantjes al verschijnen. De geur van eten hangt nu over het plein. En de restaurateurs proberen je te verleiden om plaats te nemen aan de houten tafels en daar een ter plekke bereide Marokkaanse maaltijd te bestellen.

Zonsondergang op het Jeema el-Fna

De oranje lucht van de zonsondergang wordt langzaam maar zeker donkerder. Dan vallen ook de lantaarnverkopers met hun kleurige lampjes met kaarsen op. Verhalenvertellers, acrobaten en muzikanten verschijnen naast de handelaren en de waterverkopers met hun rinkelende belletjes. En het plein wordt alsmaar drukker met ouders met kinderen, stelletjes en natuurlijk toeristen. De koetsjes die je overdag zag, zijn nu ineens uit het straatbeeld verdwenen.

Dit mooie spektakel bekijk je het beste tegen zonsondergang vanaf een van de dakterrassen van de café’s of restaurants op het plein. Enjoy!

Jeema el-Fna in Marrakech