Een woud aan Arabische zuilen en rood-wit gestreepte bogen met in het centrum een kathedraal met kleurige schilderijen, glas-in-loodramen en beelden. Twee totaal verschillende werelden en stijlen in 1 gebouw. Dat is de Mezquita in Córdoba.

Van tempel tot kathedraal

Dit beroemde gebouw is één brok Zuid-Spaanse geschiedenis. Het was eerst een Romeinse tempel, daarna de Visigotische San Vincente-kerk die in 785 in een moskee veranderde. Om vervolgens na de Reconquista voor een deel verbouwd te worden tot de huidige kathedraal van het bisdom Córdoba.

Stevige houten poorten

Van de buitenkant lijkt het gebouw op een onneembare vesting met dikke muren en drie stevige houten poorten: de Puerta del Perdon, Puerta de Santa Catalina en Puerta de los Deanes. Bij de Puerta del Perdon (poort van de vergeving) staat een 54 meter hoge toren, de Torre del Alminar. Dat is nu de klokkentoren, maar was vroeger de minaret.

Lieflijke Patio de los Naranjos

Wanneer je eenmaal binnen de dikke ommuring bent, verandert de sfeer meteen door de lieflijke grote binnentuin (Patio de los Naranjos) met zijn sinaasappelbomen en fonteinen.

Openingstijden Mezquita

De Mezquita is een van de meest bezochte toeristische attracties van Spanje met jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers. Druk dus. En absoluut een bezoek waard. Je vindt het in het historische centrum van Córdoba bij de Romeinse brug (Puente Romano). De openingstijden van de Mezquita veranderen met het seizoen.