Het Madrileense museum voor hedendaagse kunst Reina Sofia is met zijn 84.000 vierkante meter een van de grootste musea van Spanje. Het is gevestigd in een voormalig ziekenhuisgebouw en naar koningin Sofia vernoemd. Zij opende het in 1986. Sindsdien is het Reina Sofia uitgebreid met een modern gebouw naast het oudere gedeelte. Deze gedeeltes zijn met elkaar verbonden door een plein met een groot standbeeld van een schilderskwast gemaakt door Roy Lichtenstein.

Guernica van Pablo Picasso

Een van de grote trekpleisters van het museum is de Guernica. Een enorm schilderij van 3,49 meter hoog en 7,76 meter breed. Gemaakt door Pablo Picasso naar aanleiding van het bombardement dat tijdens de Spaanse burgeroorlog in 1937 plaatsvond op het Baskische plaatsje Guernica. Dit stadje werd door de fascistische Franco met behulp van Duitse vliegtuigen aangevallen om de weerstand van de Republikeinen te breken. De verschrikkingen van dit bombardement zijn door Picasso in zijn schilderij vastgelegd.

Ballingschap en democratie

De Guernica heeft niet altijd in Madrid gehangen. Het was 43 jaar ‘in ballingschap’. Pas nadat er in Spanje een stabiele democratische regering was, keerde het in 1981 terug in Spanje. Naast werken van Picasso, vind je in het museum onder andere ook werken van José Gutiérrez Solana, Juan Gris, Joan Miró, Julio Gonzalez en Salvador Dalí.

Gouden driehoek van kunst

Combineer je bezoek aan het Reina Sofia, met een bezoek aan het Prado. Dit museum ligt op een steenworp afstand van het Reina Sofia en het museum Thyssen-Bornemisza. Samen vormen ze de gouden driehoek van kunst in Madrid. En ben je alle kunst moe? Wandel dan eens door het nabijgelegen Parque del Retiro. Of bezoek het Real Jardín Botanico, de koninklijke botanische tuin.

Openingstijden Reina Sofia

Kijk voor meer informatie over de openingstijden, exposities en entreegelden op de website van museum Reina Sofia.

De dichtstbijzijnde metrohalte is Atocha.