Mijn eerste gedachte terwijl de kofferdrager me van de taxistandplaats via een enorme wirwar aan steegjes naar Riad Dar Bensouda in de Marokkaanse koningsstad Fez gidst? Oef, dit moet wel de slechtst vindbare riad in de stad zijn. Na 7 minuten lopen door het autovrije labyrint van smalle straatjes stopt de drager bij een hoge muur met een stevige houten deur. Daarachter kom ik terecht in een oase van rust middenin de chaotische en drukke medina van deze stad met meer dan 1 miljoen inwoners.

Riad Dar Bensouda en haar binnenplaatsen

Dar Bensouda is een gerestaureerd paleisje dat omgetoverd is tot een sfeervol hotel met 2 prachtige binnenplaatsen. Aan de ene binnenplaats liggen 11 ruime gastenkamers. Bij de andere binnenplaats vind je een verkoelend zwembad en heerlijke zitbanken op rode Marokkaanse kleden. De perfecte plek om ’s ochtends te ontbijten met pannenkoekjes, broodjes, vers fruit en jus d’orange. Of om ’s avonds te genieten van het heerlijke Marokkaans eten. Vanaf het dakterras heb je ook nog eens een fantastisch uitzicht over de daken, de minaretten en de omgeving van Fes.

Gunstige ligging in medina Fès el-Bali

Een ander prachtig klein hotel in Fez is Riad Dar Seffarine. Het ligt middenin de medina Fès el-Bali, op een paar stappen lopen van de koperslagersmarkt en op enkele minuten lopen van Place R’cif. De ligging is gunstiger dan die van Riad Dar Bensouda. Aanrader voor je stedentrip in Fez!