Halverwege juni belandde ik samen met mijn vriend 4 dagen op de minicamping van Aire les Biefs in de Auvergne. Het plan? Wandelen, luieren en heel veel lezen.

Aire les Biefs ademt een ontspannen vakantiesfeer uit. Alles kan, niets moet. Dat vakantiegevoel is vooral te danken aan de vriendelijke eigenaren Rudolf Bouwmans en René van Hulst. Zij hebben het terrein waar eerst een oude school en later een vakantiekolonie op stond, omgetoverd tot een vakantieparadijs met zwembad, chambre d’hôtes, minicamping en 2 gîtes. Hoe ze daarbij gezwoegd, geklust en gebouwd hebben, is te zien in een aflevering uit 2007 van Ik vertrek.

De minicamping

Op de ruime minicamping zijn 3 grote staanplaatsen en een watertappunt. Het landelijk uitzicht op het weideveld met koeien van de achterbuurman krijg je daarbij cadeau. En de kippenren met 7 hanen maakt het ‘a la campagne’ gevoel compleet. De moderne douche en wc voor de camping liggen aan de buitenkant van het gebouw van de chambre d’hôtes.

Tuin Aire les Biefs - Auvergne

De tuin en het zwembad

De grote tuin is een van de charmes van Aire les Biefs. Je kunt er kiezen uit verschillende zitjes die in de schaduw, de zon, bij het zwembad en achter en naast het huis staan. Of neem het slingerende paadje naar de zijkant van huis om onder de kastanjeboom te gaan zitten. Grote kans dat je daar ’s ochtends vroeg Rudolf en René tegenkomt met hun eerste kop koffie.
Zwembad Aire les Biefs - Auvergne

Het diner

Elke avond wordt er een viergangendiner geserveerd. Ook als campinggast kun je je hiervoor inschrijven. Dat hebben we natuurlijk gedaan. En zo zaten we ‘s avonds niet aan een simpel tweepits campingmaaltje van pasta met tonijn, maar aan heerlijke gevarieerde gerechten die door de gastheren aan ons voorgeschoteld werden. Je eet trouwens gezamenlijk met alle gasten én de gastheren aan een lange feestelijk gedekte tafel.

De omgeving

Wij waren voor het eerst in de Auvergne, een groen en bergachtig gebied met veel wandelpaden. Aire les Biefs ligt in de streek la Montagne Bourbonnaise op zo’n 800 meter hoogte en enkele wandelpaden lopen direct langs het terrein. De eigenaren hebben dan ook een map vol met wandelroutes verzameld. Je kunt zo’n wandelkaart gewoon meenemen tijdens je wandeling. Achterop staan de tips van je voorgangers die de route al gelopen hebben. Natuurlijk kun je er ook met de auto op uittrekken. Leuke uitstapjes zijn bijvoorbeeld de markt van Marcigny of het stadje Vichy.

Omgeving Aire les Biefs - Auvergne