De Lycian Way is een langeafstandswandelroute in Turkije van 509 kilometer. Ze ligt aan de Lycische zuidkust en loopt van Fethiye tot Antalya door een gebied waar enkele eeuwen voor Christus de Lyciërs woonden. Daar dankt de kust nog steeds haar naam aan.

Wandelen van Ovacik naar Kaş

Wij liepen het eerste deel van deze route. Van Ovacik (net onder Fethiye) naar Kaş. En slingerden over bergen met spectaculaire uitzichten over de blauwgroene zee. Wandelden over rotsachtige paden en wankele bruggetjes. Kwamen langs kleine baaien, honderden bijenkasten, historische ruïnes, rustige dorpjes en toeristische kustplaatsjes. En vinden het geen wonder dat de route door de Sunday Times tot één van de tien mooiste wandelroutes ter wereld is uitgeroepen.

Paden Lycian Way

De paden zijn over het algemeen rotsachtig maar lopen ook over weides en langs akkers. Ze variëren van smal tot breed. En kunnen dalingen en stijgingen van enkele honderden meters maken.

Overnachten langs de route

In de grotere en kleinere plaatsen langs de route vind je meestal eenvoudige pensions. Maar in Gey hadden we pech. We wilden er overnachten, maar geen pension te bekennen! Alleen enkele verspreide huizen en een moskee. Uiteindelijk werden we gespot door een meisje dat ons uitnodigde om bij haar familie te overnachten. En zaten we ‘s avonds samen met haar vader, moeder en broertje rondom een groot rond dienblad met gerechten zoals gefrituurde aardappel, tomatensalade, boontjes in saus, olijven, brood, yoghurt en honing. Daarna konden we gewoon onze slaapzak in de woonkamer uitrollen.

Een vaste prijs voor zo’n overnachting is er niet. Je mag geven wat je zelf redelijk vindt. Wij hebben een schatting gemaakt van de kosten op basis van wat we de eerste dag bij Mamma’s Pension in Kabak uitgegeven hadden. En hebben dat als betaling gegeven.

Hetzelfde gebeurde bij Gökçeören. Daar werden we door een man met een jachtgeweer op zijn rug en een duif in zijn hand aangesproken. Met handen en voeten maakte hij ons duidelijk dat hij een goede overnachtingsplek wist. We moesten maar met hem meelopen en kwamen even later bij zijn huis aan. Daar had hij een kamer speciaal voor gasten ingericht. Goed commercieel inzicht! En heel gastvrij. ‘s Avonds zaten we weer samen met de familie aan een uitgebreide maaltijd met brood, yoghurt, olijven, tomatensalade en gevulde paprika. Perfect als afsluiting van een mooie wandeldag.
Eten bij gastvrije familie in Turkije

Beste reistijd

De beste reistijd is het voor- en het najaar. In de maanden juli en augustus is het eigenlijk te heet. Wij hebben de route eind oktober gelopen en hadden heerlijk warm weer. De watervoorziening bij de waterbronnen is dan wel minder goed dan in het voorjaar. Sommige bronnen die je in de lente kunt gebruiken, bleken nu droog te zijn.

Bereikbaarheid Lycian Way

Je kunt zowel naar Dalaman als naar Antalya vliegen. Dalaman ligt dicht bij het startpunt van de wandeling. Antalya ligt dicht bij het eindpunt. Er gaan directe vluchten heen vanuit bijvoorbeeld Amsterdam, Eindhoven, Brussel of Düsseldorf. Omdat wij geen geschikte vlucht meer konden vinden naar Dalaman, zijn we naar Antalya gevlogen. Vanaf daar hebben we de bus naar Fethiye genomen. Prima te doen allemaal.

Meer informatie over de Lycian Way

Het wandelpad bestaat pas sinds 2000 en is een initiatief van Kate Clow. Zij stuurde het idee in voor een prijsvraag van de Turkse Garanti Bank. Won. En kreeg het geld om de route daadwerkelijk uit te zetten en te markeren. Daarvoor moest ze ook toestemming krijgen van de Turkse overheid waar ze de deur dan ook plat liep. Uiteindelijk lukte het. En inmiddels is de Lycian Way een begrip onder wandelaars geworden.
Boek: The Lycian Way, auteur Kate Clow. Een handig boek met uitgebreide en getailleerde beschrijvingen van de route. Inclusief praktische informatie over bijvoorbeeld overnachtingsmogelijkheden.
Internet: www.trekkinginturkey.com . Kate Clow geeft op deze site uitgebreide informatie over de Lycian Way. Onder het kopje Update vind je de actuele informatie over de stand van zaken op de route. Verder staan er ook tips voor goede pensions.
GPS: De route is redelijk goed aangegeven door rood-witte markeringen en wegwijzers. Via de website kun je ook een GPS-route verkrijgen die ons echt door lastige stukken heen geholpen heeft.

Samenvatting wandeltocht Lycian Way

Dag 1
Vlucht Düsseldorf – Antalya. Aankomst 19:10 uur lokale tijd. Taxi naar busstation van Antalya. Rond 21:30 uur bus naar Fethiye. Aankomst Fethiye 23:00 uur.
Overnachting: Hotel Ölü Deniz Lokantasi, pal aan het busstation.
Dag 2
Met een minibus richting  Ölü Deniz. Uitstappen bij Ovacik, het startpunt van de wandeling (09:30 uur). Aankomst Kabak (16:00 uur).
Lengte wandeling: 16 km
Stijging: 500 meter
Ovenachting: Mamma’s Pension & Restaurant. Prachtig uitzicht over de bergen en de zee.
Dag 3
Vertrek Kabak (08:45 uur), aankomst  Gey (17:30 uur).
Lengte wandeling: 21 km
Eerst een daling van 200 meter naar het strand van Kabak. Daarna een stijging van 700 meter.
Overnachting: bij een familie in huis.
Dag 4
Vertrek Gey (08:15 uur), taxi Letoon – Patara, aankomst Patara  (16:15 uur).
Lengte wandeling: 20 km
Overnachting: St. Nicholaas Pension & Restaurant
Bezienswaardigheden: Xanthos, de oude Lycische hoofdstad, nu een ruïne. In de buurt van Patara heb je ook een kilometers lang zandstrand dat beschermd natuurgebied is. Tussen 1 mei en 1 augustus is het verboden om daar tussen 20:00 en 08:00 uur op het strand te komen omdat zeeschildpadden er dan hun eieren leggen.
Dag 5
Vertrek Patara (08:30), aankomst Kalkan (16:00 uur).
Lengte wandeling: 20 km
Er zijn twee routes naar Kalkan: een kustroute en een route landinwaarts. Wij volgen de kustroute vanwege de mooie uitzichten.
Bezienswaardigheid: Romeins aquaduct bij Dillikemer, vlak voor Kalkan.
Dag 6
Vertrek met de taxi vanuit Kalkan (08:00 uur) tot net voor Saribelen, aankomst Gökçeören (16:00 uur).
Lengte wandeling: 14 km
Overnachting: bij een familie in huis.
Dag 7
Vertrek Gökçeören (08:00 uur), aankomst 2 km ten zuiden van Çukurbag in Kaş Eco Art Camp (16:00 uur).
Lengte wandeling: 22 km
Bezienswaardigheid: Ruïnes van Phelos, een belangrijk administratief en militair centrum. Gebouwd tussen de vierde en zesde eeuw voor Christus. Op een heuvel met prachtig uitzicht.
Overnachting: Kaş Eco-Art Camp, een pension, camping, café, art gallery. Prima ontbijt. Geweldige ligging.
Dag 8
Vertrek Kaş Eco-Art Camp (08:30 uur), aankomst Kaş (10:20 uur)
Lengte wandeling: 6 km
Daling: 550 meter
Overnachting: Santosa Pension.
Bezienswaardigheden Kaş: Hellenistische theater, ruïnes van een antieke tempel en Lycische rotsgraven uit de vierde eeuw voor Christus.
Dag 9
Om 07:15 uur met de bus van Kaş naar Antalya. Vlucht terug naar Düsseldorf.

Verscholen baai bij wandelpad Lycian Way